tisdag 19 augusti 2014

Primärvård

Psykiatriplaceringen är avslutad sedan en tid. Jag hann med att vara både på avdelning, akuten, öppenvården och BUP. Tyvärr brottades vi med platsbrist i slutenvården under nästan hela min placering där. Ibland fick vi skicka hem patienter som i vanliga fall skulle ha blivit inlagda från akuten, och det var ingen rolig situation. (De som verkligen behövde bli inlagda blev givetvis inte hemskickade, ska jag tillägga!) Psykiatri är intressant, men som tidigare sagt så tror jag inte att jag skulle vilja jobba med det i framtiden.

Nu gör jag det sista blocket på min AT och det är primärvård. Hittills tycker jag att det är roligt, men ganska svårt. Till vårdcentralen kommer allt från banala förkylningar till allvarliga sjukdomar, så det gäller att ha breda kunskaper. Ena kvarten kan man ägna åt att förklara för den arga patienten varför hon inte får antibiotika mot förkylningen. Andra kvarten kan man ägna åt att konstatera en hjärtinfarkt som måste till akuten direkt. Helt olika patienter och helt olika sjukdomar - det är det som är tjusningen med primärvården!

3 kommentarer:

Scared sa...

Det känns skönt att höra om läkare som faktiskt tycker att primärvården är rolig. Härligt! Jag blir dock väldigt skrämd när jag läser om din tid på psykiatrin. Menar du att man normalt lägger in folk på psykiatrin från akuten som inte är i behov av det eller menar du att det var många med behov som blev hemskickade?

Anonym sa...

Hej!

Jag har nyss börjat på läkarprogrammet i Linköping, tycker att det känns bra, men saknar dock familj och vänner som finns kvar hemma i Göteborg. Funderar därför på att börja i Göteborg till våren, varför jag är lite nyfiken på dina erfarenheter av det traditionella undervisningssättet som existerar såväl i Göteborg som på Karolinska? Skulle du valt annorlunda med facit i hand? Fördelar/nackdelar?

Tacksam för svar:)

Anonym sa...

Du har fortfarande inte fått ngt svar. Så jag tar mig friheten och svarar. Jag börjar rulla mot slutet av utbildningen på KI. Jag har inte annat att jämföra med då jag alltid gått KI. Jag personligen tycker att du ska välja GU om det känns bättre för dig och om du är beredd på att tappa/gå om en termin. Familj och vänner är mycket värda och utbildningen är lååång. Ta kontakt med studievägledare för läkarprogrammet på GU och undersök när det är bäst att byta utan att behöva gå om termin. Grubbla inte mycket på PLB alt. katederundervisning. Snart är det kliniska placeringar som gäller ändå.

Skicka en kommentar