söndag 2 januari 2011

Hur är medicinkursen upplagd?

Fråga: Hejsan! Jag går termin 1 på läkarprogrammet och ser så mycket fram emot att få börja läsa kliniska kurser. Hur ser medicinkursen ut och är den lika tung som termin 1?

Svar: På medicinkursen är studenterna indelade i fyra olika grupper som är placerade på fyra olika sjukhus (Karolinska Sjukhuset i Solna, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Karolinska Sjukhuset i Huddinge). Internmedicinkursen på termin 5 är indelad i teoriblock som varvas med praktikblock ute på sjukhusen. Varje block är ca 3 veckor. Efter varje teoriblock skrivs en dugga. Terminen avslutas med en SVK-kurs på 5 veckor. Termin 6 innehåller två block med praktik på internmedicinska avdelningar samt dermatologikurs, infektionskurs, getriatrikkurs och klinisk farmakologikurs. Kursen avslutas med ett OSCE-prov, som är ett praktiskt prov. När jag läste kursen avslutades den också med en stor skriftlig tenta som täckte hela termin 5 och 6 (minus SVK-kurserna). Så vitt jag har förstått så är denna tenta borttagen nu. Termin 6 avslutas sedan med en SVK-kurs på 3 veckor.

Jag tycker inte att termin 5 och 6 var lika tunga som termin 1. Det beror på att medicinkursen innehåller mycket praktik ute på sjukhusen och under de veckorna har man inga föreläsningar. Dessutom tycker många att medicinkursen känns roligare och mer relevant för det framtida läkaryrket än vad termin 1 gör, vilket säkert också bidrar till ett medicinkursen känns lättare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar