I fredags började en ny kurs (som egentligen är en del av psykiatrikursen) som handlar om beroendelära. Kursledningen var så ambitiösa att de tog reda på alla studenters adresser och sedan placerade varje student på kliniska mottagningar/avdelningar som låg nära hemmet. Alltså kommer jag och många av mina kursare att få kortare resväg till den kliniska utbildningen - lyx!
Apropå resväg - jag pratade häromdagen med en vän som läser till läkare i Uppsala. Hon hade precis återvänt till Uppsala efter ett par veckors klinisk placering på en ort långt ifrån hemmet. Eftersom alla läkarstudenter inte får rum på sjukhuset i Uppsala, så måste de åka till andra städer för att göra sin praktik. Så ser det ut på många andra svenska läkarutbildningar också. På KI har vi det så lyxigt att vi inte ens behöver resa ifrån Stockholm en enda gång under utbildningen (möjligtvis kan vi hamna strax utanför Storstockholm några enstaka dagar, men de flesta slipper det). Nästa gång jag behöver åka ut till Huddinge för att ha en klinisk placering ska jag inte klaga, för så långt bort ligger det ju faktiskt inte. :-)
skip to main |
skip to sidebar
Mitt liv som ST-läkare på väg mot specialistkompetens
Pages
söndag 9 oktober 2011
Om mig

- ST-läkaren
- Jag är ST-läkare i dermatologi (för närvarande föräldraledig) på ett mellanstort sjukhus i Sverige. Jag bloggar framförallt om livet som läkare och allt vad det innebär. Välkommen!
Etiketter
- AT (27)
- Fritid (63)
- Jobb (32)
- Kontakta mig (1)
- Läkarutbildningen (196)
- Läkaryrket (17)
- Läsarfråga (59)
- Om mig (2)
- ST (1)
- Termin 1 (4)
- Termin 10 (18)
- Termin 11 (23)
- Termin 4 (1)
- Termin 5 (20)
- Termin 6 (25)
- Termin 7 (2)
- Termin 8 (24)
- Termin 9 (20)
- Underläkare (2)
- Övrigt (4)
Länktips
Andra läkarbloggar
-
-
Travel3 år sedan
-
Heja heja7 år sedan
-
NPF-diagnos ÄR viktigt8 år sedan
-
Om IST, och horisonten9 år sedan
-
-
a slice of medicine10 år sedan
-
-
Kikar in.10 år sedan
-
Sista inlägget och ny blogg10 år sedan
-
-
Rimlighet11 år sedan
-
-
Att det ska vara så svårt11 år sedan
-
Tiden går11 år sedan
-
Hiphop-style á la Eminem i Lose Yourself11 år sedan
-
Gun Control12 år sedan
-
5½ år och examination12 år sedan
-
-->13 år sedan
-
Vill inte bliva stur13 år sedan
-
Ett negativt positivt13 år sedan
-
-
Knarkkakor14 år sedan
-
Färdig!!!14 år sedan
-
-
-
-
-
-
-
-
9 kommentarer:
Så är det ju även i Linköping. Jag tror Kalmar är den placeringsort som är längst bort från staden: ca 24 mil,.
Här ifrån Umeå så kan man åka till många olika orter på placeringar, främst då på regionsplaceringar vilka KRÄVER att man måste utanför stan. Örnsköldsvik, Sollefteå, Sundsvall, Östersund, Skellefteå, Piteå, Sunderbyn, Gällivare, Kalix, Tårneå, Kiruna och många fler. Tycker inte ni ska säga flaska.
Jo, vad jag vet är det bara KI-studenterna som slipper resa till städer utanför landstinget.
Precis, det tycker jag med är en lyx. En annan viktig detalj som KI tillämpar är att man får välja sjukhus som ligger närmast hem/förskola/skola om man har barn under 12 år.
I Uppsala har föräldrar förtur till Akademiska, såvitt jag vet.
Samtidigt tycker jag det är en stor fördel att åka till andra sjukhus i andra städer och andra landsting. Det är lärorikt, omväxlande och i det större perspektivet mer förberedande för yrkeslivet som komma skall. Så missförstå mig rätt, jag klagar inte.
Men som förälder är det ju inte helt roligt att åka ifrån familjen två veckor i stöten, så mycket kan jag ju säga.
Absolut! Men... precis som du påpekar, man blir ofta tvungen att göra andra prioriteringar när man har familj&småbarn. Utbytesstudier och kurser som Global hälsa vore också kul, men...
Det finns även ensamstående och varannan vecka föräldrar bland läkarstudenter. För de skulle det vara en katastrof att bli placerade i en stad några mil bort.
Jag hittade ingen annan stans att fråga detta utan att behöva skicka in via mail så jag ställer den här eftersom det är en så pass kort fråga! Använder du/ni anteckningsblock och för anteckningar för hand eller antecknar ni på dator under föreläsningar osv?
MvH
Jacob, på föreläsningarna brukar jag anteckna med papper och penna, men en del använder datorer och iPads i stället. Dessutom finns det en del som inte antecknar alls, eftersom mycket information brukar stå i de hand-outs som föreläsarna ofta delar ut inför föreläsningen.
Okej, tack så mycket!
Skicka en kommentar