lördag 16 juni 2012

Först veckan klar

Första veckan som underläkare är nu klar och det firas förstås med ett glas vin på balkongen. Det har varit en intensiv vecka med mycket nytt att lära sig och många nya intryck. Det som framför allt har tagit tid att lära sig är alla nya rutiner och journalsystemet. Nästa vecka ska arbetet förhoppningsvis flyta lite bättre. Det som framför allt har slagit mig under min första vecka är att en stor del av avdelningsarbetet består av administrativa arbetsuppgifter och att en för liten del består av direkt patientkontakt. Men när jag är på akuten och på mottagningen räknar jag med mycket mer patientkontakt.

Nu har äntligen helgens regnmoln skildrats, så jag ska gå ut och njuta lite av vädret. En promenad ner till stan och en vända till affären står på agendan.

Och om någon undrar, så ska jag tillägga att alla mina patienter överlevde min första vecka som underläkare. :-)

2 kommentarer:

Lancaster University, UK sa...

Hej!
Jag har en fråga angående min vän som är intresserad av att studera till läkare i Sverige. Han är en brittisk medborgare, och studerar biomedicin på ett topp universitet i England. Han hade rätt bra betyg i secondary school, dock inte högsta betyg i varje ämne. Han är villig att ta högskole provet, om det kan hjälpa chanserna för honom att komma in på läkarutbildningen i Sverige. Självklart så vill han att jag ska börja lära honom Svenska, men lär även ta en intensiv kurs i Svenska, i london. Vi undrar om det händer att Sverige accepterar icke-svenska medborgare på deras läkarutbildningar? Kan hans biomedicin utbildning hjälpa honom på något sätt? Kan du ge oss några tips?
MVH medstuderande i lancaster univ.

ST-läkaren sa...

Hej! Ja, man kan gå läkarprogrammet i Sverige utan att vara svensk medborgare, men det är rätt så sällan det händer eftersom det är så svårt att komma in i Sverige. Om din vän tränar upp svenskan och övar på högskoleprovet så tror jag att han kan ha en chans att komma in. Han kan även söka intervjuantagning på KI eller Umeå. På intervjuerna kan det vara en fördel att ha läst biomedicin, eftersom det är ett närliggande område och visar att man klarar av att studera på högskolenivå. I Umeå kan man även söka en kortare läkarutbildning om man har gått hela biomedicinprogrammet, eftersom man då kan tillgodoräkna sig en hel del av preklin. Hoppas att det går bra för din vän!

Skicka en kommentar