söndag 18 mars 2012

Pediatrikdugga

I fredags hade jag en dugga i pediatrik. Den handlade bl.a. om spädbarns tillväxt, vätskebehandlingar, hjärtfel och barns utveckling. Under veckan som gått har jag varit på en pediatrisk avdelning där jag bl.a. har fått pröva att hålla i ronden, skriva epikriser och ordinera läkemedel (under handledarens insyn, förstås). Självklart har jag även fått träffa många patienter och fått lära mig att undersöka barn.

Pediatrik är en väldigt bred specialitet på många sätt. Det är stor skillnad att ha en pediatrisk patient som är 1 månad, 5 år, 12 år eller 17 år gammal. Olika åldrar kan t.ex. innebära olika undersökningar, olika sjukdomar att misstänka och olika förhållningssätt. På en dag kan man möta allt från en nyfödd baby till en snart vuxen 17-åring.

2 kommentarer:

Marie sa...

Hur många år tar det att bli färdig läkare? Förstår att grundutbildningen är 5.5 år. Men om jag vill bli barnläkare, kirurg eller akutläkare, hur många år extra tar det?

Fredrik sa...

Efter grundutbildning så räkna med vikariat ett halvt till ett år, därefter AT (minst 18 månader). Har du tur och får ST direkt efter så minst fem år på det (specialiserad kirurg tar 5+2 år).

Således tar det ca 13 år att bli färdig specialistläkare inklusive grundutbildningen.

Skicka en kommentar