tisdag 27 november 2012

Projektarbete

Min SVK rullar på och nu är kursen redan snart slut. Jag har fått vara med och assistera på op, haft bedsideundervisning och föreläsningar. Just nu håller jag på att skiva på ett projektarbete, som ska presenteras nästa vecka. Det är kul att ha ett projektarbete som examination i stället för en tenta, för omväxlings skull.

Knappt 6 skolveckor kvar till examen! :-)

fredag 23 november 2012

Löneförhandla?

Vi som ska göra AT på mitt sjukhus har fått ett mail om att vi borde försöka löneförhandla med studierektorn. Även om jag redan har tackat ja till AT-platsen, så har jag ju faktiskt inte diskuterat lönen, så jag tänker göra ett försök. Är det någon som kan ge mig råd för hur man löneförhandlar på bästa sätt?

När jag tittade på statistiken från alla AT-sjukhus i Sverige, så insåg jag att det är väldigt få som har fått möjlighet att löneförhandla. Det är lite konstigt tycker jag, med tanke på att en del sökanden har meriter som borde kunna ge högre lön. En del har läst relevanta utbildningar tidigare, en del har forskat (eller t.o.m. doktorerat) och en del har jobbat mycket som underläkare.

måndag 19 november 2012

Bostad

Att söka en bostad i en mindre stad är definitivt inte detsamma som att söka bostad i Stockholm. Efter att ha mailat och ringt runt till både privata hyresvärdar och till det kommunala bostadsbolaget, har jag fått erbjudande om flera olika lägenheter i min blivande AT-stad. Jag har kunnat välja bland lägenheter med helt olika storlek, skick, hyra och läge. I helgen var jag och tittade på de lägenheter som jag var mest intresserad av. Idag har jag bestämt mig för att tacka ja till en ganska stor och ganska nyrenoverad lägenhet med balkong och centralt läge. Även om jag trivs väldigt bra i min studentlägenhet (som jag hade köat i många år för att få), så känns det skönt att flytta till en större och modernare lägenhet med balkong. Synd bara att den nya staden inte riktigt kan mäta sig med Stockholm.

Nu börjar jag inse på riktigt att jag faktiskt kommer att jobba som AT-läkare i vår!

måndag 12 november 2012

Två SVK:er kvar

Nu återstår det bara två kurser på läkarprogrammet och sedan tar jag examen. Jag har börjat räkna ner veckorna nu! :-) Förra veckan började jag den första kursen som är en kirurgikurs, som hittills är väldigt bra. Därefter ska jag läsa en akutkurs, som jag ser väldigt mycket fram emot.

I helgen har jag firat att jag klarade integrerad sluttentamen. Den tentan kändes som den svåraste den här terminen. Föräldrarna bjöd på finmiddag i fredags för att fira. I lördags firade jag med några kompisar. Igår tog jag det bara lugnt, om man bortser från den härliga djurgårdspromenaden på förmiddagen.

söndag 11 november 2012

Arbetstider som läkare

Fråga: Jag tycker om din blogg, just nu läser jag dina gamla inlägg och det är verkligen roligt att läsa om vad ni gör på läkarutbildningen. Själva läkarstudierna tycker jag är intressanta, men det som oroar mig är arbetstiderna när man väl blir en läkare. Hur ser de ut? Och blir man tvungen att jobba natt?

Svar: De flesta specialiteterna har "obekväma" arbetstider, vilket innebär att man både måste jobba kväll, helg och natt utöver de vanliga dagpassen. Väljer man att bli allmänläkare jobbar man oftast dagpass, men har även jour vissa helger. Nattarbete kommer man alltså väldigt sällan ifrån som läkare. Arbetsveckorna för en sjukhusläkare kan variera: ena veckan kan man ha dagpass + helgjour, andra veckan nattjour, tredje veckan några lediga dagar + dagpass osv. Många läkare jobbar dessutom mycket övertid och har ett ganska stressigt schema (men så är det förstås inom många andra yrken också).

onsdag 7 november 2012

YES!!! Tentan godkänd!

Förra veckan hade vi tentan som sammanfattade allt vi har lärt oss under hela läkarprogrammet. Tentan bestod av en blandning av praktiska och teoretiska uppgifter, som handlade om allt från att ta hand om en patient med andningsproblem till att granska en vetenskaplig artikel. Efter några dagars lååååång och nervös väntan kom äntligen svaret idag: jag är godkänd på tentan! Det känns verkligen jätteskönt! Ikväll ska jag gå ut och fira med några kompisar.

tisdag 6 november 2012

Några frågor med svar

Jag tänkte lite snabbt besvara de frågor jag har fått den senaste tiden. Frågorna är lite nedkortade. Kom gärna med kommentarer om ni vill lägga till något till svaren! :-)

1. Fråga: Jag går just nu på komvux för att plugga upp vissa ämnen för att söka till läkareutbildning, eller ska jag ta ett basår på universitet?
Svar: Hej! Det finns för- och nackdelar med både komvux och basår. Jag har inte gått något av dem så jag kan inte ge något bra tips baserat på egna upplevelser. Däremot är frågan diskuterad i ett annat blogginlägg, så om du klickar på etiketten "Läsarfråga" så hittar du ett längre inlägg där.

2. Fråga: Då det är närmast omöjligt att få A i alla ämnen så måste jag istället satsa på högskoleprovet för att komma in på läkarlinjen, och min fråga då är hur höga poäng man måste få på högskoleprovet för att komma in på KI?
Svar: Hösten 2012 krävdes det 1,9 för att vara garanterad en plats. Några som hade 1,8 kom också in. Du hittar all statistik på VHS.

3. Fråga: Hur var du så säker på att du ville plugga till läkare? Hade du bara fördelar eller hade du också nackdelar? För personligen så har jag båda, och jag vill inte sitta där framför skolbänken och tänka "fan, det här är inget för mig" och jag är rädd att det kanske blir så gällande andra utbildningar. Men iallafall, hur var du så säker? Hur tänkte du och vad gjorde du för att veta?
Svar: Jag kände redan på grundskolan att jag gärna ville bli läkare, men funderade även på några andra utbildningar. De fördelar jag tänkte på med läkaryrket är bl.a. att det är givande, intressant, varierande, bra lön och lätt att få jobb. De nackdelar jag tänkte på var bl.a. att jobbet kan vara väldigt psykiskt krävande, obekväma arbetstider och att det kan vara förödande om man begår misstag. Jag bestämde mig helt enkelt för att söka utbildningen och se om jag trivdes - och jag har trivts jättebra! Du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor!

4. Fråga: Jeg har tanker om å studere ved Karolinska. Hvordan opplever du kvaliteten på undervisningen? Er det stor konkurranse mellom studentene? Hvor lett er det å komme i kontakt med nye mennesker på universitetet? Jeg måtte flyttet fra Norge til Stockholm for å evt. gå på KI, så da bør det være et ok miljø! :-) Vet du om det er flere nordmenn som studerer ved KI? Og til slutt: hva er det beste og det verste med Karolinska?
Svar: Jag har överlag varit nöjd med undervisningen, men man ska vara medveten om att KI har mycket föreläsningar och att föreläsarna inte alltid är särskilt pedagogiska. Ute på klinikerna är det mindre trångt än på många andra läkarutbildningar i Sverige, d.v.s. vi behöver inte trängas med så många andra läkarstudenter på samma avdelning. Jag tycker att stämningen har varit väldigt trevlig, åtminstone i min kurs. I början av utbildningen är det alltid några som vill visa sig duktiga, men konkurrensen försvinner rätt fort. De flesta är väldigt trevliga och hjälpsamma. Jag tycker att det har varit lätt att lära känna nya människor, men jag tror att det är ännu lättare om man läser på en klassisk universitetsort. Stockholm är inte en studentstad, så om man trivs med det "klassiska" studentlivet bör man t.ex. söka till Uppsala eller Lund i stället. Jag har faktiskt inte stött på någon norrman som läser hela läkarutbildningen på KI, men det finns säkert någon. Det bästa med KI är att det finns goda forskningsmöjligheter och att alla sjukhusplaceringarna ligger i Stockholm (så man behöver inte veckopendla till någon annan stad). Det sämsta med KI är att det finns en hel del dåliga föreläsare och att många handledare ute på kliniken är trötta på studenter.

5. Fråga: Gick ut 9:an med 280 poäng och just nu satsar jag stentufft på gymnasiet. Att bli läkare en dag är min dröm, och innan jag dör så vill jag verkligen ha uppnått min dröm. Dock undrar jag hur mycket tid du la ner på plugg i veckan när du var läkarstudent? Vad händer om man inte klarar en tenta? Vilka länder rekommenderar du att läsa till läkare i utomlands? Jag vågade dessvärre ej välja naturvetenskap som gymnasium val eftersom jag har hört hur tufft det är trots att man är jätteduktig..
Svar: De första terminerna la jag ner mer tid på plugg än vad jag har gjort på de kliniska terminerna. Räkna med att du befinner dig i skolan 7-8 timmar per dag och att du sedan behöver studera 2-3 timmar hemma per dag. En del studerar betydligt mindre och andra studerar betydligt mer! Om man inte klarar en tenta får man skriva en omtenta. Man får max 6 försök på sig per kurs. Jag har ingen erfarenhet från läkarstudier utomlands, men jag har hört att många har varit nöjda med läkarutbildningen i Danmark och Norge. Det är mycket att göra på NV-programmet, men inte så mycket att du inte skulle kunna klara det. Du hade ju bra betyg på högstadiet, så jag tror att du skulle kunna få bra betyg även på gymnasiet! Lycka till!

6. Fråga: Jag är faktiskt invandrare, tror inte det spelar någon roll, men ändå. Är det många invandrare som kommer in på läkarlinjen? Jag har tänkt göra högskoleprovet, förhoppningsvis ska det gå bra! Jag går sista året på Natur! Men har hört talas om PIL lite grann, kan man göra det lite överallt? Eller e det bara för att komma in på KI, man kan göra det? Skulle vilja veta lite mera om PIL, vad är det? I vilket urvalsgrupp hamnar man osv...
Svar: Ja, det är ganska många "invandrare" på läkarutbildningen och det spelar givetvis ingen roll vart man är född! PIL finns på KI och går ut på att skriva ett begåvningstest och att prestera bra på intervjuer. Man måste åka till KI för att göra provet. Har man gjort PIL tävlar man i den specifika urvalsgruppen. Även andra läkarutbildningar i Sverige har någon form av alternativ antagning. Titta på KI:s hemsida så får du mer information om PIL. Lycka till!

7. Fråga: Jag funderar på att byta till KI (kom faktsikt in till hösten men skulle vara tvungen att gå om så mycket att jag hellre väntar några terminer) och undrar hur hårda de är på tillgodoräkning av ex-jobbet? Tror du att de skulle godkänna ett ex-jobb från Uppsala?
Svar: Ja, om Uppsalas examensarbete omfattar 30 hp, så är jag säker på att KI skulle godkänna det! Lycka till!