måndag 19 november 2012

Bostad

Att söka en bostad i en mindre stad är definitivt inte detsamma som att söka bostad i Stockholm. Efter att ha mailat och ringt runt till både privata hyresvärdar och till det kommunala bostadsbolaget, har jag fått erbjudande om flera olika lägenheter i min blivande AT-stad. Jag har kunnat välja bland lägenheter med helt olika storlek, skick, hyra och läge. I helgen var jag och tittade på de lägenheter som jag var mest intresserad av. Idag har jag bestämt mig för att tacka ja till en ganska stor och ganska nyrenoverad lägenhet med balkong och centralt läge. Även om jag trivs väldigt bra i min studentlägenhet (som jag hade köat i många år för att få), så känns det skönt att flytta till en större och modernare lägenhet med balkong. Synd bara att den nya staden inte riktigt kan mäta sig med Stockholm.

Nu börjar jag inse på riktigt att jag faktiskt kommer att jobba som AT-läkare i vår!

5 kommentarer:

Ida sa...

Hej! Först och främst så måste jag säga att jag älskar din blogg och läser den varje dag!

Jag håller på att vela fram och tillbaka på om jag ska söka till läkarlinjen eller inte. När jag var liten så var det min största dröm och har varit det ganska länge nu. Men jag är dock lite kluven, för under dom här senaste åren så har jag gått runt och undrat hur mycket fritid/semester man har när man är färdigutbildad läkare? Har du någon uppfattning om det? Ifall man är läkare och ska skaffa familj, kommer man kunna hämta barnet på dagis kl. 4 och kommer man kunna sova med sin man i samma säng varje natt? Kommer man kanske kunna sticka iväg på semester i några veckor på sommaren och bara släppa jobbet?

Det som jag känner är att det kan finns så mycket i vardagen som är väldigt viktigt för mig (till största del det som jag har nämnt ovan) men kanske är något som man då inte kommer kunna vara med om när man är läkare?

Observera att jag isåfall vill bli kirurg och specialiserad främst inom barn.

Jag skulle vara jättetacksam för ditt svar om du nu har någon inblick inom just detta!!!

MVH Ida

ST-läkaren sa...

Hej!

Tack för de vänliga orden om bloggen! :-)

Som läkare har man oftast oregelbundna arbetstider, vilket innebär att man inte kan hämta barnen på dagis varje dag kl 16 och inte kan sova hemma varje natt. Om den ena väljer en jourtung specialitet underlättar det förstås om den andra i förhållandet inte har så mycket oregelbundna arbetstider. Men jag vet par där båda jobbar oregelbundna tider, men som ändå får ihop vardagen. Några få specialiteter, bl.a. allmänmedicin, har regelbundna arbetstider (men även de har jourer ibland).

Läkare har 40 timmars arbetsveckor i snitt, men om man har jobbat mycket en vecka så får man jobba mindre en annan vecka. Många läkare jobbar en del övertid varje vecka.

Alla läkare rätt att ta 5 veckors semester, så man kan förstås resa iväg på semester och släppa arbetet.

Som kirurg eller barnkirurg har man ganska mycket jourer, men man få väga det mot intresset för kirurgi. Om man står och opererar sin sista operation för dagen, men något fördröjer operationen, så måste man förstås jobba vidare tills operationen är klar. Det kan ställa till med problem när man egentligen hade en tid på dagis att passa.

Lycka till i ditt val!

Erica sa...

Det låter som att du kommer att få en väldigt fin lägenhet! :)
Vilken stad är det som du ska flytta till? Planerar du att flytta tillbaka till Stockholm efter AT-perioden (uppfattar det som att du inte fick AT-plats i Stockholm och därför ska flytta nu)? Undrar också om du inte har rätt egentligen att få AT-plats i den stad där du bor och har studerat i över fem år? :p Hur som helst så kommer det säkert att bli jättekul! :)

Anonym sa...

Vilket sjukhus ska du vara på?

ST-läkaren sa...

Hej!

Erica, ja det stämmer att jag inte kommer att vara kvar i Stockholm under AT:n. I Stockholm är det nästan 2 års väntetid för att få AT, eftersom det har blivit en stor ansamling av läkare som vill göra AT här. Jag tycker inte att det är värt att vänta så länge när jag kan flytta iväg och få AT direkt, och därför har jag inte ens sökt till Stockholm. :-) Man har inte rätt att få AT i den stad man har pluggat, eftersom AT inte är en rättighet utan ett jobb som man söker precis som alla andra jobb. (AT startades ju en gång i tiden för att bl.a. tvinga iväg läkarna till landsbygden där det rådde läkarbrist.) Det innebär att en del får vänta 2 år (ibland ännu längre) innan de får en anställning som AT-läkare i en attraktiv storstad.

Efter AT:n får jag se vad som händer. Jag skulle kunna tänka mig att flytta tillbaka till Stockholm, men det beror på vad pojkvännen vill och hur vi trivs i vår nya stad. :-)

Skicka en kommentar