Jag tänkte lite snabbt besvara de frågor jag har fått den senaste tiden. Frågorna är lite nedkortade. Kom gärna med kommentarer om ni vill lägga till något till svaren! :-)
1. Fråga: Jag går just nu på komvux för att plugga upp vissa ämnen för att söka till läkareutbildning, eller ska jag ta ett basår på universitet?
Svar: Hej! Det finns för- och nackdelar med både komvux och basår. Jag har inte gått något av dem så jag kan inte ge något bra tips baserat på egna upplevelser. Däremot är frågan diskuterad i ett annat blogginlägg, så om du klickar på etiketten "Läsarfråga" så hittar du ett längre inlägg där.
2. Fråga: Då det är närmast omöjligt att få A i alla ämnen så måste jag istället satsa på högskoleprovet för att komma in på läkarlinjen, och min fråga då är hur höga poäng man måste få på högskoleprovet för att komma in på KI?
Svar: Hösten 2012 krävdes det 1,9 för att vara garanterad en plats. Några som hade 1,8 kom också in. Du hittar all statistik på VHS.
3. Fråga: Hur var du så säker på att du ville plugga till läkare? Hade du bara
fördelar eller hade du också nackdelar? För personligen så har jag båda,
och jag vill inte sitta där framför skolbänken och tänka "fan, det här
är inget för mig" och jag är rädd att det kanske blir så gällande andra
utbildningar. Men iallafall, hur var du så säker? Hur tänkte du och vad
gjorde du för att veta?
Svar: Jag kände redan på grundskolan att jag gärna ville bli läkare, men funderade även på några andra utbildningar. De fördelar jag tänkte på med läkaryrket är bl.a. att det är givande, intressant, varierande, bra lön och lätt att få jobb. De nackdelar jag tänkte på var bl.a. att jobbet kan vara väldigt psykiskt krävande, obekväma arbetstider och att det kan vara förödande om man begår misstag. Jag bestämde mig helt enkelt för att söka utbildningen och se om jag trivdes - och jag har trivts jättebra! Du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor!
4. Fråga: Jeg har tanker om å studere ved Karolinska. Hvordan opplever du
kvaliteten på undervisningen? Er det stor konkurranse mellom studentene?
Hvor lett er det å komme i kontakt med nye mennesker på universitetet?
Jeg måtte flyttet fra Norge til Stockholm for å evt. gå på KI, så da bør
det være et ok miljø! :-) Vet du om det er flere nordmenn som studerer
ved KI? Og til slutt: hva er det beste og det verste med Karolinska?
Svar: Jag har överlag varit nöjd med undervisningen, men man ska vara medveten om att KI har mycket föreläsningar och att föreläsarna inte alltid är särskilt pedagogiska. Ute på klinikerna är det mindre trångt än på många andra läkarutbildningar i Sverige, d.v.s. vi behöver inte trängas med så många andra läkarstudenter på samma avdelning. Jag tycker att stämningen har varit väldigt trevlig, åtminstone i min kurs. I början av utbildningen är det alltid några som vill visa sig duktiga, men konkurrensen försvinner rätt fort. De flesta är väldigt trevliga och hjälpsamma. Jag tycker att det har varit lätt att lära känna nya människor, men jag tror att det är ännu lättare om man läser på en klassisk universitetsort. Stockholm är inte en studentstad, så om man trivs med det "klassiska" studentlivet bör man t.ex. söka till Uppsala eller Lund i stället. Jag har faktiskt inte stött på någon norrman som läser hela läkarutbildningen på KI, men det finns säkert någon. Det bästa med KI är att det finns goda forskningsmöjligheter och att alla sjukhusplaceringarna ligger i Stockholm (så man behöver inte veckopendla till någon annan stad). Det sämsta med KI är att det finns en hel del dåliga föreläsare och att många handledare ute på kliniken är trötta på studenter.
5. Fråga: Gick ut 9:an med 280 poäng och just nu satsar jag stentufft på gymnasiet. Att bli läkare en dag är min dröm, och innan jag dör så vill jag verkligen ha uppnått min dröm. Dock undrar jag hur mycket tid du la ner på plugg i veckan när du var läkarstudent? Vad händer om man inte klarar en tenta? Vilka länder rekommenderar du att läsa till läkare i utomlands? Jag vågade dessvärre ej välja naturvetenskap som gymnasium val eftersom jag har hört hur tufft det är trots att man är jätteduktig..
Svar: De första terminerna la jag ner mer tid på plugg än vad jag har gjort på de kliniska terminerna. Räkna med att du befinner dig i skolan 7-8 timmar per dag och att du sedan behöver studera 2-3 timmar hemma per dag. En del studerar betydligt mindre och andra studerar betydligt mer! Om man inte klarar en tenta får man skriva en omtenta. Man får max 6 försök på sig per kurs. Jag har ingen erfarenhet från läkarstudier utomlands, men jag har hört att många har varit nöjda med läkarutbildningen i Danmark och Norge. Det är mycket att göra på NV-programmet, men inte så mycket att du inte skulle kunna klara det. Du hade ju bra betyg på högstadiet, så jag tror att du skulle kunna få bra betyg även på gymnasiet! Lycka till!
6. Fråga: Jag är faktiskt invandrare, tror inte det spelar någon roll, men ändå.
Är det många invandrare som kommer in på läkarlinjen? Jag har tänkt göra
högskoleprovet, förhoppningsvis ska det gå bra! Jag går sista året på Natur! Men har hört talas om PIL lite grann, kan
man göra det lite överallt? Eller e det bara för att komma in på KI, man
kan göra det? Skulle vilja veta lite mera om PIL, vad är det? I vilket
urvalsgrupp hamnar man osv...
Svar: Ja, det är ganska många
"invandrare" på läkarutbildningen och det spelar givetvis ingen roll
vart man är född! PIL finns på KI och går ut på att skriva ett
begåvningstest och att prestera bra på intervjuer. Man måste åka till KI
för att göra provet. Har man gjort PIL tävlar man i den specifika
urvalsgruppen. Även andra läkarutbildningar i Sverige har någon form av
alternativ antagning. Titta på KI:s hemsida så får du mer information om
PIL. Lycka till!
7. Fråga: Jag funderar på att byta till KI (kom faktsikt in till hösten men skulle
vara tvungen att gå om så mycket att jag hellre väntar några terminer)
och undrar hur hårda de är på tillgodoräkning av ex-jobbet? Tror du att
de skulle godkänna ett ex-jobb från Uppsala?
Svar: Ja, om Uppsalas examensarbete omfattar 30 hp, så är jag säker på att KI skulle godkänna det! Lycka till!
Över 40 operationer inställda på grund av Millennium
4 dagar sedan
2 kommentarer:
Hej! Superkul att du svarar på läsarfrågor, och jag har faktiskt ett par ytterligare som jag gärna skulle vilja ha svar på, då jag idag söker till KI till VT13 och verkligen hoppas kunna komma in.
Jag ville gärna höra vad du har att svara på de som säger att KI är tråkigt; många jag har talat med säger att jag borde ta Uppsala eller Lund istället, då deras studentliv är mycket roligare än Sthlms. Nu är jag ingen festprisse (fester=studentliv enligt många) och KI:s rykte, Global Hälsa-kurs (!) och utbytesmöjligheter i framtiden gör att jag främst siktar på KI. Men, för att orka 5,5 år känner jag att ett roligt fritidsliv verkligen skulle hjälpa mig att utvecklas som läkare (alltså, som person), men samtidigt erbjuder KI det absolut bästa i studieväg. Vad säger du? Är min bild av det hela helt snurrig? Eller finns det viss sanning i att KI är lite opersonligt och kanske lite elitistiskt, till och med, i jämförelse med "studentstäderna" Lund och Uppsala?
Tack på förhand! //Gustaf
Hej!
Jag tror att alla läkarutbildningar i Sverige håller ungefär samma kvalitet. Jag tror att det är flera utbildningar som erbjuder en kurs i global hälsa eller motsvarande. Den största skillnaden är nog de pedagogiska modellerna. Vill man verkligen forska och göra forskningskarriär så är KI det bästa alternativet, men vill man bli kliniker så tror jag inte att det spelar så stor roll vart man går.
Städerna skiljer sig dock ganska mycket åt. Stockholm är ingen studentstad, det är svårt att få bostad och man kan lätt känna sig ensam om man inte har några bekantskaper utanför läkarprogrammet. Kåren anordnar inte särskilt många fester och kårlivet är inte lika starkt som i studentstäderna. Det finns inga nationer att engagera sig i. Vill man däremot leva ett storstadsliv med ett stort utbud av kultur, sport, aktiviteter, mat etc. så är Stockholm en jättebra stad.
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag personligen är nöjd med KI och Stockholm, men jag hade önskat fler pedagogiska lärare och ett lite rikare "studentliv".
Du får gärna ställa fler frågor om det är något mer du undrar!
Skicka en kommentar