fredag 15 mars 2013

För- och nackdelar

Ett par personer har frågat mig om för- och nackdelar med att läsa på läkarprogrammet och att jobba som läkare. Fördelar med läkarprogrammet är bl.a. att det är intressant, givande, väldigt lärorikt och leder fram till ett bra yrke. Nackdelar med läkarprogrammet är t.ex. att det innebär lång studietid som medför höga studielån, att det stundtals är väldigt krävande med för lite fritid och att det ibland är psykiskt påfrestande (t.ex. när man ska tenta av en hel termins studier på en enda tenta). Fördelar med läkaryrket är bl.a. att man får hjälpa andra människor, att man hela tiden lär sig något nytt, intressant, omväxlande och ger en bra lön. Nackdelar med läkaryrket är t.ex. att det stundtals är väldigt psykiskt påfrestande, krävande (det gäller hela tiden att ha huvudet på skaft, man får inte göra fel osv) och att det medför obekväma arbetstider (en del ser det som en fördel och en del ser det som en nackdel).

Det finns förstås fler för- och nackdelar. För egen del anser jag dock att fördelarna starkt överväger nackdelarna!

2 kommentarer:

Unge kandidaten sa...

Många underläkare jag träffar säger att de fick en kris när de började på sitt första vikariat pga så mycket ansvar. Unga människor med extremt mycket ansvar. Det talas inte så mycket om det på utbildningen.

ST-läkaren sa...

Tack, det var ett bra och viktigt tillägg. På vissa sjukhus kan man bli väldigt utelämnad med mycket ansvar. På andra sjukhus får man väldigt mycket hjälp och uppbackning. Det gäller att välja ett lämpligt ställe när man börjar jobba för första gången.

Skicka en kommentar