fredag 22 mars 2013

Litet eller stort sjukhus?

Jag fick en fråga om hur man ska tänka när man väljer sjukhus inför AT. Ska man välja ett litet eller stort sjukhus?

Fördelen med små sjukhus är att man lättare lär känna läkarna på olika kliniker, att sjukhusen brukar upplevas som mer gemytliga och att man snabbt blir en viktig del av sjukhuset. Man stöter på de vanligaste sjukdomarna, men skickar förmodligen iväg alla specialfall till större sjukhus (vilket förstås kan vara både en nackdel och en fördel som AT-läkare). En nackdel är att man snabbt kan få mycket ansvar på små sjukhus, eftersom man som AT-läkare blir en viktig del av jourlinjen, när det finns få läkare att välja emellan. En del AT-läkare känner sig inte trygga med så mycket ansvar i början av karriären.

Fördelen med stora sjukhus är att man har möjlighet att se en stor bredd av patienter (även specialfall) och att man lätt kan konsultera olika specialister direkt på sjukhuset. Nackdelen är att många upplever de stora sjukhusen som opersonliga. Många tycker också att man får ta mycket mindre ansvar på det stora sjukhusen, vilket kan hämma utvecklingen under AT:n.

Mitt val föll dock på mellankategorin - ett mellanstort sjukhus som har de flesta specialiteterna, men som ändå är tillräckligt litet för att man ska känna igen de flesta läkarkollegorna över klinikgränserna. På sjukhuset där jag jobbar får man så småningom alltmer ansvar som AT-läkare, men man fasas in i det. Det tycker jag är en bra strategi.

4 kommentarer:

Linda sa...

Intressant! Har själv tänkt söka Karlskoga, hört att det ska vara bra trots sin lilla storlek. Förhoppningsvis blir det bra. Var är det du gör din AT?

Anonym sa...

Var i Sverige är du? :)

/ Julia

Anonym sa...

Hej!

Tänkte fråga hur din erfarenhet av det sociala livet som AT-läkare är. Tror du det är mycket mindre umgänge mellan AT-läkarna på ett universitetssjukhus?

Anonym sa...

Hej, jag undrar hur dina arbetstider ser ut? Ungefär när börjar du på morgonen och när slutar du på kvällen?

Skicka en kommentar