Jag har fått lite frågor om hur det är att vara student i Stockholm, så jag sammanfattar frågorna i det här blogginlägget:
Vad finns det för fördelar med att studera i Stockholm?
Stockholm är bra på så sätt att det finns ett enormt utbud av kultur, restauranger, människor m.m. Dessutom är Stockholm väldigt vackert (särskilt på sommaren) och det finns alltid massor av saker att uppleva i staden.
Är det svårt att få tag på bostad i Stockholm? Hur långa köer är det?
Ja, det är svårt att få bostad och det är en av de stora nackdelarna med Stockholm. Det krävs ofta att man har stått i kö i över ett år för ett ens kunna få ett litet studentrum i korridor. Vill man ha en studentlägenhet i innerstan så krävs ofta mer än tre års kö. Ibland kan det krävas över fem års kö för att få ett riktigt bra studentboende. Att få en hyresrätt kräver antingen kontakter eller många års kö i Stockholms stads bostadsförmedling (15-20 års kö eller mer krävs ofta för att få en lägenhet i innerstan). Vill man köpa en lägenhet så är utbudet stort, men lägenheterna är dyra och det krävs ofta rika föräldrar eller en god inkomst för att köpa en lägenhet i innerstan. Andrahandsmarknaden är ganska stor, eftersom många försöker hyra ut sina lägenheter under kortare perioder. Dock brukar även dessa lägenheter vara svåra att få tag på och ibland tas ockerhyror ut som inte kan täckas av enbart studiemedlet. Därför - ställ dig i bostadskö så snabbt som möjligt!
Vart kan man ställa sig i kö för att få en studentbostad?
SSSB har många studentrum och studentlägenheter över hela Stockholm. Det är gratis att stå i deras kö och något jag rekommenderar starkt, eftersom det är relativt lätt att få tak över huvudet hos dem. (Dock krävs det, som sagt, ofta mer än ett års kö för att få ett studentboende.)
Stockholms stads bostadsförmedling har också studentbostäder över hela Stockholm, men det kostar en slant att så i deras kö. Det är dock väl värt pengarna, eftersom man även kan använda ködagarna till vanliga hyresrätter. En tredje studentbostadsförmedling är
Huge, som har studentbostäder i Flemingsberg/Visättra. Hos Huge är det relativt enkelt att få en studentbostad (en av mina kursare fick studentbostad där efter ett halvårs köande).
Proventum har studentlägenheter i Handen. Där har jag hört att en kursare fick studentbostad inom någon månad, vilket alltså verkar vara den kortaste studentbostadskön.
Riksten har studentlägenheter i Tullinge.
Vad gör jag om jag inte hinner få en studentbostad innan studiestart?
Det enklaste är att undersöka möjligheten att hyra en lägenhet i andra hand eller att bo inneboende i ett rum. Leta t.ex. på Blocket och hör av dig till uthyraren så snart du ser annonsen. I värsta fall kanske vandrarhem eller att bo inneboende hos en kursare får bli ett alternativ, tills du hittar något annat. Att sätta upp lappar på stan angående att du letar bostad kan förstås vara ett alternativ, men det är många som letar bostad i Stockholm så det är inte så lätt att få svar på sina annonser.
Hur är studentlivet i Stockholm?
Enligt min erfarenhet är Stockholms studentliv inte alls lika rikt som i klassiska universitetsstäder som t.ex. Uppsala. Universiteten och högskolorna anordnar sittningar, baler och fester, men inte med samma frekvens och tradition som i många andra studentstäder. Vill man ha lite distans till studentlivet så passar däremot Stockholm utmärkt, men vill man ha ett mer omfattande studentliv är förmodligen Lund, Uppsala m.fl. städer bättre.
Hur är det att komma som student till Stockholm om man inte är uppväxt där?
Det beror helt på hur man är som person och vilka kursare man får. Min erfarenhet är att många studenter i Stockholm är uppvuxna här och därför redan har ett rikt socialt liv utanför studierna. Det innebär att det kan kännas tomt att komma ensam till Stockholm utan kontakter. Dock kan man lära känna många utanför skolan genom att t.ex. gå med i en idrottsförening, aktivera sig i kåren, gå med i ett politiskt parti, läsa fristående kurser m.m.