lördag 11 februari 2012

AT-mässan och antalet AT-platser

I veckan var det AT-mässa på KI. Representanter från olika landsting och sjukhus var där för att informera om sina AT-tjänster. Jag började inse att jag faktiskt snart ska söka AT på riktigt. Jag måste bestämma mig för vart jag kan tänka mig att jobba i åtminstone i 2 år. Just nu känns det som om Stockholm inte blir aktuellt, eftersom väntetid på att få AT här ligger på uppemot 2 år.

När jag gick runt på mässan så passade jag på att fråga hur många som sökte till varje sjukhus och vilka meriter som krävdes. Jag blev lite nedslagen när även de små landsortssjukhusen berättade att de har "14 sökande per AT-plats" och ofta kräver några månaders vikarierande på orten innan man får AT. Kanske får man ställa in sig på att flytta till en mindre stad, vikariera på sjukhuset och vänta några månader på att få påbörja AT. Att flytta till en mindre stad har jag inget emot, men det känns så klart tryggare att flytta dit när man har fått en garanterad AT-plats.

Tyvärr är det många som skriker om att öka platserna på läkarprogrammet, men som samtidigt glömmer att den verkliga flaskhalsen för att få ut färdiga specialister är AT. AT-platserna är inte anpassade efter antalet läkarstudenter i Sverige, och ännu mindre anpassat efter de utomlandsutbildade läkarna som behöver göra AT i Sverige. Kan det verkligen vara så svårt att utöka AT-platserna så att de motsvarar antalet utexaminerade?!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, detta ger mig en smula ångest trots att jag befinner mig i början av utbildningen. Hoppas att du får AT direkt. Du kan ju tänka dig flytta och dessutom till en liten ort (vilket ökar dina chanser drastiskt).

Anonym sa...

Men utomlandsutbildade brukar inte väl göra AT, tänker på dom som pluggar inom EU t.ex Polen....blir lite avundsjuk på dom för att dom slipper AT

Anonym sa...

Hej igen! Tänkte bara fråga om du kan tipsa om hur man söker sommarjobb inom vården? Vart ska man söka till här i Stockholm och vad kan man som en T1:a ???

ST-läkaren sa...

Hej! Många länder kräver någon form av AT efter grundutbildningen, men AT skiljer sig ganska mycket åt mellan olika länder. Om man t.ex. läser i Polen eller Danmark, så måste man göra AT i något land för att få sin legitimation. I vissa länder (t.ex. Ungern) får man leg. redan efter grundutbildningen, vilket innebär att man inte tillåts göra AT även om man vill.

Jag tror att AT är en bra erfarenhet inför den fortsatta yrkeskarriären och de flesta läkarna i Sverige verkar vara starkt positiva till AT. Däremot känns det konstigt att vi svenskutbildade studenter ska behöva lägga flera år på AT (inkl. väntan på AT) innan vi får specialisera oss, medan studenter från t.ex. Ungern i teorin kan specialisera sig direkt. Mer rimligt vore att alla fick göra någon form av AT inför läkarjobbet i Sverige.

ST-läkaren sa...

Som T1:a är det nog enklast att få jobb som vårdbiträde inom hemtjänsten eller äldreomsorgen, om man vill jobba inom vården. Sjukhusen i Stockholm kräver nämligen att man har läst minst T5 innan man får börja jobba som undersköterska.

Annars kan jag tipsa dig om att söka något annat sommarjobb än vårdjobb. Du kommer nämligen få möjlighet att jobba mycket inom vården under utbildningen ändå (t.ex. börja jobba som undersköterska efter termin 5). Det kan därför vara kul att få lite andra erfarenheter än vårdjobb! :-)

Skicka en kommentar