tisdag 13 september 2011

Andra veckan på psyk avd

Jag är inne på andra veckan på min psykiatriplacering. Så här långt kan jag konstatera att avdelningsarbetet handlar mycket om att samtala med patienterna, ta ställning till LPT, göra suicidriskbedömningar och skriva långa journalanteckningar. Jag trivs nästan så bra som fisken i vattnet. Innan den här kursen trodde jag aldrig att psykiatri skulle vara något för mig, men jag börjar faktiskt ångra mig. Psykiatri går kanske upp på listan över tänkbara specialiteter?

Ikväll har jag varit ovanligt produktiv. Trots att jag slutade sent på sjukhuset, så har jag ändå lånat böcker, handlat, städat hela lägenheten, bakat, gjort matlådor och tittat på TV. Nu är det dags att öppna psykiatriboken och plugga in diagnoskriterier.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan! Jag följer din blogg och tycker det är jätte roligt och spännande. Jag har en fråga, som jag hoppas du kan svara på. Jag är en hyfsat ny student, dvs läser på program på universitet.

Jag har hamnat i en fas av ren hopplöshet, och känner mig ganska liten och överväldigad av allt jag ska lära mig, på en otroligt kort tid. Har du någonsin hamnat i en sådan fas, och hur har du i sådant fall betett dig för att underlätta för dig själv? Har du någonsin känt, det här kommer jag aldrig klara? Vad gör du i sådant fall?

Hoppas du kan svara, tack för en bra blogg =), kramisar.

Anonym sa...

Hej! kan du berätta lite om preklin tentan. när har man den och vad innebär den?? vf är det så att man endast kör den på KI???

det är faktiskt så att jag vill börja plugga på KI, läser i en annan ort just nu. Men jag har blivit så uppskrämd av alla som snackar om hur SVÅRT läkarprogrammet på KI faktiskt är. är det verkligen så att KI's är mkt svårare än de andra läkarprogrammen. Jag vill verkligen byta till Ki, men är såååå rädd för att jag inte ska klara av det höga tempot och hela stressen som finns där :( jag kom in i läkarprogrammet via toppbety + hp, och är en person som måste plugga ganska mkt för att det verkligen ska fastna, jag är inte direkt "svårlärd" men är absolut ingen person som klarar av studierna om jag skjuter upp på plugget.

en annan fråga dessutom, hur långa är dagarna på KI termin 1 och 2?? och hur många timmar la du ungefär på att plugga (alltså självstudier utöver skoltiden) per dag?? förlåt för alla jobbiga frågor, men hoppas du kan svara på dom (likt alla gånger tidigare =))

ST-läkaren sa...

Hej!

Anonym 1, jag har också haft perioder då jag tvivlat på min egen förmåga och trott att jag inte skulle klara av studierna på läkarprogrammet. För min del löste det sig genom att jag bet ihop och försökte intala mig själv att jag faktiskt är duktig och att jag klarar av studierna lika bra som de andra studenterna.

Det kan vara en bra idé att plugga ihop med några kursare, för att kunna lära sig av varandra (och dessutom upptäcka att de andra inte heller kan "allt"). Om du vill ha mer hjälp kan studievägledarna vara ett bra stöd. De kan ge råd om hur man kan lägga upp studierna och vilka olika inlärningsmetoder man kan pröva. Om du känner att tankarna och känslorna blir väldigt jobbiga bör du vända dig till skolhälsovården. De är vana vid att hantera den typen av problem.

Så det enda tipset jag egentligen kan ge av egen erfarenhet är att tro på dig själv, plugga så mycket du orkar och att ta dig tid till att göra något annat än skolarbete ibland, för att öka välbefinnandet. Ibland kan det räcka med en liten joggingtur eller en fikastund med en kompis, för att koncentrationen på skolarbetet ska gå bättre resten av dagen.

Lycka till och ta hand om dig!

Anonym sa...

Hej är du snäll och svarar på anonym 2's fråga :P

Anonym sa...

Tack så otroligt mycket för svaret! MVH Anonym 1

ST-läkaren sa...

Hej!

Anonym 2, ursäkta att du fick vänta på svaret. Jag har haft lite ont om tid de senaste dagarna och tyvärr inte hunnit svara på alla frågor. Preklintentan är en tenta på allt man lärt sig under de två första åren på läkarprogrammet. Många känner sig stressade inför den tentan eftersom det är så mycket att komma ihåg inför den. Dock brukar de flesta ändå klara tentan på första försöket. :)

Jag tror inte att läkarprogrammen i Sverige skiljer sig så mycket åt i svårighetsgrad. Vissa delar är kanske svårare på KI, medan andra delar är svårare på andra universitet. Preklintentor finns även på andra läkarutbildningar, men inte på alla. KI har även en klinisk tenta på termin 11, som omfattar de kliniska terminerna. Den tentan saknas på många andra läkarutbildningar. Det är säkert mindre stressigt om man slipper skriva preklintentan och den kliniska tentan, men å andra sidan kan man se tentorna som en bra och nyttig repetition på det man lärt sig. :)

På termin 1 och 2 är det ofta föreläsningar och seminarier från 8.30-16 varje dag, men vissa dagar är det sovmorgon eller ledig eftermiddag. Jag pluggade ungefär 1-3 tim varje vardagkväll och 4 tim per helgdag. Jag har, liksom du, inte jättelätt för att lära mig, utan behöver sitta och plugga en hel del för att komma ihåg allt.

Om du vill gå på KI så tycker jag inte att preklintentan och ryktet om KI ska stoppa dig. I slutändan är det ju lika många som klarar studierna på KI, som på de andra universiteten. :)

Lycka till!

anonym 2 sa...

TACK SNÄLLA för svaret!!! :D

Skicka en kommentar