måndag 30 maj 2011

Slutspurten innan terminsavslut

Tänka sig, nu är snart terminen över. Vi ska egentligen sluta terminen nu på fredag, men vår trevliga kursrektor låter oss sluta redan på onsdag under förutsättningen att vi lämnar in ett litet skriftligt arbete innan fredag. Den dealen gick alla i kursen med på. :)

Den gångna helgen har varit mysig och pluggfri. Jag och sambon hade tänkt göra en liten utflykt under helgen, men vädret var lite tråkigt så vi lät bli. I stället passade vi på att fira våra mammor och umgås lite med våra familjer. Det var väldigt trevligt.

Förra veckan hade jag en muntlig redovisning i SVK-kursen. Den gick bra. Den här veckan väntar föreläsningar och lite praktiska övningar på KTC. Det ska bli intressant.

lördag 28 maj 2011

Hur kommer man in på läkarprogrammet?

Fråga: Hej!

Här är en fråga som jag hoppas att jag får svar på, skulle vara väldigt tacksam!

Om man går ut med 15-17 i snitt i gymnasiet, men vill helst av allt bli läkare, är det omöjligt då? kan man inte bli läkare om man t.ex. går komvux och höjer upp snittet? Kan du berätta genom din egen erfarenhet om hur man kan lösa detta, hur skulle du gjort om du var i denna situation. Läkarprogrammet är och har varit en framtidsdröm som jag är fast besluten om, finns inget bättre yrke enligt mig. Men som sagt vet jag inte vad jag ska göra, du som håller på att bli läkare vet väl nog mest, jag tror inte att den studievägledare vet bättre en dig, därför riktar jag frågan till dig.

Skulle vara bra om andra läkare också kunde besvara på frågan, bättre blir det om man får tips från andra och inte bara en.

Blir glad om du lägger till saker angående detta och ger mig tips om hur man ska tänka.

Ha de bra!

Svar: Hej! Visst kan du bli läkare utan att ha toppbetyg direkt från gymnasiet. Om jag vore du skulle jag försöka läsa upp betygen på komvux för att få maxbetyg. Det finns fortfarande några platser för konkurrenskompletterade betyg, så du kan söka i den kvoten. Jag skulle också göra högskoleprovet för att försöka komma in på läkarprogrammet via den kvoten. Om du får bra poäng på högskoleprovet kan du även söka till PIL (intervjuantagningen på KI). Du kan även pröva att söka till de alternativa antagningskvoterna som finns vid olika universitet i Sverige. Om du varken lyckas få tillräckligt bra betyg eller resultat på högskoleprovet, så kan du söka till läkarutbildningen utomlands. Det är ofta lättare att komma in i länder som Polen, Ungern och Rumänien. Läser man utomlands behöver man dock betala en terminsavgift, som varierar mycket i storlek mellan olika länder och universitet. CSN ger extra lån som kan täcka terminsavgiften, om man inte läser på ett dyrt universitet. Många personer söker också till Norge och Danmark, men där tror jag att man måste ha höga betyg direkt från gymnasiet för att komma in.

En annan väg till läkaryrket är att först läsa magisterexamen i biomedicin, och sedan söka till Umeå Universitets kompletteringsutbildning för att bli läkare.

Mitt bästa tips är egentligen att läsa allt du vill veta via länken här nedan. På sidan läkarstudent.se finns jättemycket bra information om läkarprogrammen i Sverige och utomlands, hur man antas till olika universitet och länder, statistik över antagningarna m.m.: http://läkarstudent.se/

Lycka till!

fredag 27 maj 2011

Frågor om studierna, undervisningsformerna och examinationerna

Fråga: Hej jag siktar på att komma in på läkarlinjen genom PIL och undrar hur många i din klass som kom in på det viset.Sen har jag lite klassrums frågor också;
Brukar det vara en lärare som står och pratar hela lektioner eller brukar ni använda er av andra inlärningsmetoder?
Har ni små inlämningar eller har ni bara stora/ små tentor som räknas? -Jag antar att lärarna inte vill sitta och rätta hela tiden.
Är det många som räcker upp handen och frågar om en omformulering om de inte färstår?
Hur jobbigt är det att ta igen det man missat om man är sjuk en vecka?
Hoppas du har lust att svara på mina frågor.
Mvh

Svar: Hej! I min klass var det cirka 2/3 av studenterna som kom in via PIL, men enligt de nya antagningsreglerna på KI så antas 1/3 av studenterna numer via PIL.

Mycket av undervisningen på KI består av att en lärare föreläser om ett ämne i storklass eller föreläser för en mindre grupp studenter. Men även andra inlärningsformer används, som t.ex. seminarier, grupparbeten, praktiska övningar och inlämningsuppgifter. Dessutom bedrivs en stor del av studierna ute på sjukhusen, där studenterna handleds av läkare och lär sig teori och praktik direkt ute på kliniken.

Vissa kurser har små inlämningsuppgifter som måste godkännas innan man får skriva tentan. De flesta kurser avslutas med en tenta, som ofta omfattar det man lärt sig under den gångna terminen. De valbara kurserna har däremot mindre tentor eller andra former av examinationer (t.ex. inlämningsuppgifter eller muntliga redovisningar).

Ja, det brukar vara några stycken som ställer frågor till föreläsarna under lektionerna. Om man inte vill ställa sin fråga när de andra studenterna hör, så kan man gå fram och ställa frågan under rasten eller efter föreläsningen.

Det brukar inte vara några problem att ta igen det man missat om man varit sjuk några dagar. Man kan t.ex. be sina kursare om föreläsningsanteckningar och läsa in sig på dem under helgen. Om man har missat obligatoriska moment kan man ta igen dem under resttillfället (ofta ligger resttillfället strax innan tentan). Om man har missat VFU-dagar (praktik ute på sjukhusen) kan man ta igen dem under en helg eller under ett lov.

torsdag 26 maj 2011

Fritid på läkarprogrammet?

Fråga: Hej jag undrar hur mycket fritid man har som läkarstudent. Hinner man ta ledigt och slappa då och då eller går man i högvarv hela tiden? Hur gör du och dina vänner för att inte go bananas?

Svar: Hej! Ja, man hinner ta ledigt ibland från studierna och man behöver inte gå på högvarv hela tiden. Jag tror att det går lättare att hinna med det man vill, om man gör upp ett litet schema för sig själv. Om man t.ex. bestämmer sig för att plugga ett par timmar varje kväll efter skolan och några timmar på en helgdag, så kan man ta ledigt nästa helgdag och ägna sig åt något helt annat. Jag tror att de flesta hinner med både studier, träning, fester och vänner, men ibland kanske man måste ägna mer tid åt studierna (t.ex. om en tenta närmar sig). Dessutom är det väldigt individuellt hur mycket läkarstudenterna pluggar. Några måste plugga väldigt mycket för att få godkänt, medan andra inte behöver plugga särskilt mycket men ändå klarar sig bra på tentorna.

Hur mycket pluggar ni andra läkarstudenter? Hinner ni med att ha ett liv utanför studierna?

onsdag 25 maj 2011

Fördjupningskurs i kirurgi

Den här veckan och nästa vecka läser jag en valbar fördjupningskurs (SVK) i kirurgi. Kursen är intressant och bra, men mentalt tog jag sommarlov redan i fredags då jag fick veta att jag var godkänd på tentorna. Det ska verkligen bli skönt att få sommarlov efter en intensiv (men väldigt rolig och lärorik) vår!

Den här veckan står föreläsningar, patientdemonstrationer och praktiska övningar på schemat. Jag ska även skriva en inlämningsuppgift i kirurgi, som examination på den valbara kursen.

måndag 23 maj 2011

Fråga om hand-outs

Fråga: Hej! Hamnade på din blogg av en rent slump och blev genast intresserad.
Jag läser till läkare utomlands, i Rumänien närmare bestämt och skulle jätte gärna vilja veta mer om hur skillnaderna i utbildningarna.
Jag, liksom dig själv är inne på T8 och undrar nu om du har möjlighet att dela med dig av "hand outs" och dyl info som du fått från KI?
Kurserna är uppsatta på helt olika sätt här nere jämfört med Sverige, så det skulle vara väldigt intressant att få tillgång till material ni får.

Svar: Hej! Det hade varit kul att jämföra våra kurser, men tyvärr får vi inte sprida hand-outs vidare utan att fråga alla föreläsare först. :( Mycket av undervisningen på T8 har dessutom skett i form av muntliga diskussioner och seminarier, så jag har tyvärr inte hand-outs på allt. Dock kan jag tipsa dig om några böcker som jag själv läste under kursen: Ortopedi skriven av Enheten för ortopedi i Huddinge återger det mesta som vi behövde kunna om ortopedi. Kir. av Haglund och Hamberger täcker in det mesta av kirugidelen och mycket mer därtill. Anestesiologi av Bodelsson et al är en bra sammanställning av anestesin (dock behövde vi kunna många mer detaljer om dropp, narkosläkemedel och akuta tillstånd).

Hur är T8 i Rumänien upplagt och vad ingår i kursen? Har ni mycket praktik eller mer teori? Själv har jag haft mycket praktik under T8, som varvats med några föreläsningar och seminarier per vecka.

fredag 20 maj 2011

Kirugikursen är slut

Puh, nu kan jag äntligen pusta ut! I över två veckor har jag ägnat dygnets vakna timmar åt att plugga och tenteras. Kirurgikursen avslutades nämligen med tre tentor fördelade på två veckor. Förra veckan hade vi ett praktiskt prov med en rad olika stationer, där det bl.a. ingick ortopedstatus, suturering, att skapa fria luftvägar, att tolka röntgenbilder och att tolka miktionslistor. Vi var alla lite nervösa i början av provet, men för min del släppte nervositeten när jag kom in i första rummet och möttes av en trevlig läkare med en praktisk uppgift som jag klarade bra. I tisdags fortsatte tenteringen med en skriftlig tenta i sex timmar, där kirurgi, urologi, onkologi, rättsmedicin, ortopedi och anestesi ingick. Idag hade vi den sista tentan - ett muntligt prov där varje student fick sitta ensam i ett rum med två-tre läkare och svara på frågor i en halvtimme.

Idag på eftermiddagen avslutades kursen med att kursledningen bjöd på fika och avslöjade våra tentaresultat. Alla var lite nervösa inför resultaten, eftersom det hade gått rykten om att fler än vanligt hade kört tentorna. Det visade sig tyvärr stämma. Till min stora glädje hade jag dock personligen klarat mig bra - jag fick godkänt på både praktiska, skriftliga och muntliga tentan. Anestesin hade jag klarat mig särskilt bra på, vilket var roligt eftersom jag skulle kunna tänka mig att bli narkosläkare.

Det känns på sätt och vis tråkigt att kirurgkursen är slut. Kursledningen har varit väldigt trevlig och stämningen på kursen och på sjukhuset i stort har varit väldigt bra. Det har absolut varit en av de bästa kurserna på läkarprogrammet. Jag kommer definitivt att tänka tillbaka på den här terminen med saknad. Samtidigt känns det förstås skönt att gå vidare i utbildningen. Nu är det bara två veckor SVK kvar och sedan sommarlov. Oj, vad den här terminen har gått fort!

söndag 8 maj 2011

Fråga om att komma ihåg allt man läser

Fråga: Hej som lärarstudent har du fått/får du lära dig jätte mycket varje dag. Min fråga är, hur mycket av det du lär dig kommer du komma ihåg livet ut och hur mycket glömmer du bort? Hur studerar du för att komma ihåg det du ska komma ihåg. :)

Svar: Hej! Jag kan inte riktigt uppskatta hur mycket av det jag lärt mig, som jag kommer ihåg idag. Det går inte att lära sig allt på läkarprogrammet och en del av studierna bygger på överinlärning (d.v.s. man förväntas lära sig mer detaljerade kunskaper än vad man förmodligen har nytta av, i syfte att komma ihåg kunskaperna mer övergripande i långtidsminnet).

För att komma ihåg det jag läser på läkarprogrammet brukar jag läsa igenom föreläsningsanteckningarna samma dag som föreläsningen, ytterligare ett par gånger samma vecka och sedan ett par gånger innan tentan. Efter tentan försöker jag repetera gamla föreläsningsanteckningar när jag har tid (t.ex. någon gång under sommarlovet). På så sätt sätter sig kunskaperna lättare i långtidsminnet.

Är det någon av er läsare som har något bra tips på hur kunskaperna lättare fastnar i minnet?

torsdag 5 maj 2011

Fråga om att studera vid KI och i Stockholm

Fråga: Hej! Jag läste att du pluggar vid KI och skulle därför gärna ställa en fråga. Jag har fått 1,9 på högskoleprovet vilket gör att jag kommer in i Linköping, Umeå och möjligen några till, dock inte KI. Min största dröm är självklart KI och skall göra allt vad jag kan för att få 2,0. Min fråga är hur du upplever KI? Jag tror att du som är mycket mer insatt i det här skulle kunna berätta lite om hur du tycker om KI jämfört med andra lärosäten? Vad var det som tilltalade dig när du sökte till KI? Tycker du det är värt mödan att försöka komma in på KI? Jag vill gärna få lite synpunkter och råd ur en läkarstudents perspektiv :)
Tack på förhand.

Svar: Hej! När jag sökte läkarutbildningen var det fortfarande lottning i betygsgruppen (där jag sökte), så jag sökte till alla lärosäten och tackade ja till det lärosäte där jag blev inlottad (d.v.s. KI). Jag sökte alltså inte aktivt till just bara KI, utan var beredd att tacka ja till alla städer.

Det som skulle få mig att välja Karolinska Institutet framför andra lärosäten är pedagogiken (som inte innehåller så mycket PBL), möjligheten att forska inom en rad olika ämnen, KI:s fina rykte utomlands och fördelen med att bo i huvudstaden (stort utbud av nöjen och aktiviteter). En annan fördel med att läsa läkarutbildningen på KI är att alla kliniska placeringar sker i Stockholmsområdet. Läser man t.ex. i Linköping får man däremot vara beredd på att åka runt till andra städer (t.ex. Jönköping och Örebro) för att ha sina kliniska placeringar där. Vill man ha PBL som pedagogisk modell bör man dock söka till ett annat universitet än KI (t.ex. Linköping eller Uppsala). Vill man bo i en "riktig" studentstad med stort urval av studentikosa aktiviteter, bör man också vilja en annan stad än Stockholm. Jag har skrivit mer om för- och nackdelar med Stockholm som studieort här.

Mitt tips till dig är att framförallt fundera på vilken pedagogisk modell du vill läsa efter och vilken typ av stad du vill bo i:
- Vill du leva ett storstadsliv och ej läsa enligt PBL - välj Stockholm eller Göteborg.
- Vill du bo i en klassisk studentstad med många studentaktiviteter och dessutom läsa enligt PBL - välj Linköping, Lund eller Uppsala.
- Tycker du om långa vintrar, vintersport och vill bo i Norrland - välj Umeå.

Nu talar jag dock bara utifrån egen erfarenhet, det finns säkert många fler fördelar och nackdelar med de olika städerna och läkarprogrammen. Lycka till i ditt val och skriv gärna igen om du undrar något!

P.S. Kanske kan några fler läkarstudenter hjälpa till att ge sina synpunkter på läkarprogrammen och studieorterna i Sverige? Kommentera gärna i så fall! :) D.S.

tisdag 3 maj 2011

Tränat praktiska färdigheter på op

Förra veckan avslutade jag placeringen på KUA, som var en av de bästa kliniska placeringarna jag har haft. Jag blev många vänner rikare och växte in i min roll som blivande läkare. Jag skulle gärna vilja stanna lite längre på KUA!

Den här veckan har jag kirugiplacering. Idag fick jag gå med en jättebra kirurg som opererade lite olika typer av GI-åkommor. Jag fick både skära, bränna kärl och sy. Under en av operationerna fick jag utföra många av momenten helt själv, med kirurgen som handledare i bakgrunden. Det var väldigt roligt och lärorikt! Ibland har jag gått med kirurger som gör precis allting själva, vilket blir ganska tråkigt i längden för kandidaten som bara får stå i bakgrunden och titta på. Mitt intresse för kirurgi växte genast idag när jag fick vara med och göra många praktiska saker själv. Tidigare har jag visserligen både sytt i huden, hållit i hakar och bränt kärl, men idag fick jag även skära och sy strukturer inuti buken.

Nu hinner jag inte skriva mer, för jag måste återvända till op-salen.