måndag 23 maj 2011

Fråga om hand-outs

Fråga: Hej! Hamnade på din blogg av en rent slump och blev genast intresserad.
Jag läser till läkare utomlands, i Rumänien närmare bestämt och skulle jätte gärna vilja veta mer om hur skillnaderna i utbildningarna.
Jag, liksom dig själv är inne på T8 och undrar nu om du har möjlighet att dela med dig av "hand outs" och dyl info som du fått från KI?
Kurserna är uppsatta på helt olika sätt här nere jämfört med Sverige, så det skulle vara väldigt intressant att få tillgång till material ni får.

Svar: Hej! Det hade varit kul att jämföra våra kurser, men tyvärr får vi inte sprida hand-outs vidare utan att fråga alla föreläsare först. :( Mycket av undervisningen på T8 har dessutom skett i form av muntliga diskussioner och seminarier, så jag har tyvärr inte hand-outs på allt. Dock kan jag tipsa dig om några böcker som jag själv läste under kursen: Ortopedi skriven av Enheten för ortopedi i Huddinge återger det mesta som vi behövde kunna om ortopedi. Kir. av Haglund och Hamberger täcker in det mesta av kirugidelen och mycket mer därtill. Anestesiologi av Bodelsson et al är en bra sammanställning av anestesin (dock behövde vi kunna många mer detaljer om dropp, narkosläkemedel och akuta tillstånd).

Hur är T8 i Rumänien upplagt och vad ingår i kursen? Har ni mycket praktik eller mer teori? Själv har jag haft mycket praktik under T8, som varvats med några föreläsningar och seminarier per vecka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,

tack för tipsen!
Just i år är sista året då vi läser alla kurser parallellt, nästa år byter skolan system så att vi läser de olika kurserna i block som vi tenterar av och går vidare med nästa kurs (en EU anpassning, positivt!).

T8 består av delkurser som Internmedicin (kardiologi), Allmän Kirurgi samt Urologi, Nephrologi, Radiologi och en del andra lite mindre kurser. Vi har föreläsningar i vardera ämne veckovis samt praktik på sjukhusen parallet.

En dag på nephrologiavdelningen kan se ut som följande:
Vi tar emot en patient, utför anamnes och fysisk examination, går igenom beställda prov och drar en slutsats/diagnos och behandling. När vi är klara presenterar vi patienten och våra resultat till läraren i ämnet och går igenom behandlingsalternativen och etiologin mer grundligt.
Kanske ska tillägga att patientkontakten sker på Rumänska, vilket gör att det tar lite längre tid. Men fungerar hur bra som helst.

De precliniska åren var det otroligt mycket teori, nu är det mycket teori men mer praktik.

Exemplevis så har vi ca 6-8 h/vecka praktik och 2 h föreläsning/vecka i internmedicin
Samma för kirurgi.
Allt som allt spenderas ca 30h på praktik och 10h på föreläsningar varje vecka.
Våra föreläsare har egna böcker utgivna (rumänska översatta till engelska), vi får föreläsningsmaterial och vi använder engelska textböcker som Harrisons för internmedicin och olika oxford böcker..

Våra examinationer i de olika kurserna ser olika ut, men generellt så har vi praktiska, skriftliga och/eller muntliga prov.

Skicka en kommentar